شرایط انجام هات تپ
ماهیت و کارکرد میدانهای نفتی، گازی، پالایشگاهه، پتروشیمیها و نیروگاههای حرارتی بنحوی است که هر از چند گاه مجموعه را به تغییر مسیر خطوط لوله یا گسترش خطوط لوله وادار میسازد. انجام تعمیرات، رسوبزدایی و… نیز بخشی از فرایندهای این صنایع را پوشش میدهد. از اینرو خطوط لوله معمولا تغییر و تحولات گستردهای را در طول سال تجربه میکنند. عملیات هاتتپ نیز از آن قسم فرایندهای بدیعی است که رواج آن در بهبود فرایند توسعه یا تعمیر خطوط لوله نقش حائز اهمیتی داشته است. این عملیات ضمن اینکه از خاموشی خط لوله ممانعت میکند، میتواند از میزان انتشار گاز متان از خط لوله بکاهد و میزان ایمنی و کارایی حین عملیات را افزایش دهد. البته نیل به این هدف مشروط به رعایت اصول ایمنی و فنی، و نیز محاسبهی تمامی متغیرهایی است که میتوانند بر انجام صحیح عملیات اثر بگذارند. از اینرو ذکر چند نکته به عنوان مقدمهی توجه به این منغیرها بیفایده نخواهد بود:
- عملیات هاتتپ چندین دهه است که توسط شرکتهای انتقال و توزیع انجام میشود. با توجه به اینکه سیال درون خط لوله حفظ شده و از انتشار سیال به محیط ممانعت میشود، خطرات ناشی از این انتشار خصوصاً در مورد سیالات سمی و بسیار خطرزا رفع میشود. از اینرو،عملیات هاتتپ را میتوان در شرایط مختلف و خاص انجام داد.
- محل جوشکاری روی خط لوله بمنظور ایجاد انشعاب باید فاقد هر گونه خوردگی، فشار ناشی از ترکخوردگی، و لایهلایه بودن باشد. این ایرادات حتی اگر حین عملیات عوارض خود را نشان ندهند، ممکن است در آیندهی نزدیک یا دور باعث بروز خطراتی نظیر نشتی و انفجر شوند.
- برای ایجاد انشعاب روی لولهی فولادی، اتصال باید از نوع یک سهراهی اسپلیتی باشد که به لوله جوش زده میشود. با این وجود، حین انشعاب روی چدن نشکن، سیمان آزبست یا بتن اتصال را نمیتوان روی لوله جوش زد. در این شرایط باید از اتصالات جایگزین نظیر سدل اتصالی مکانیکی و… استفاده کرد.